Przeskocz do treści

Niedzielny obiad – kotlety z serem i szynką

Niedziela. Dzień, którego szczerze nie znosiłam będąc małą dziewczynką. W niedzielę czas dłużył się niemiłosiernie, było nudno, a następnego dnia trzeba było iść do szkoły. Niedziela kojarzy mi się z klasycznym kotletem schabowym, ziemniakami posypanymi koperkiem i mizerią. A po obiedzie koniecznie musiał być deser- na przykład galaretka z owocami.

Dzisiaj również były kotlety, ale w nieco innej wersji- ze szparagami. Sezon na nie jest bardzo krótki, więc trzeba go w pełni wykorzystać:)

 

Kotlety z serem i szynką

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 plastry sera
  • 4 plastry szynki
  • sól, pieprz
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2 jajka
  • bułka tarta

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przeciąć wzdłuż na dwie części. Każdy kawałek piersi lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na jednej połowie piersi położyć ser i szynkę i złożyć na pół (można dodatkowo spiąć kotlety wykałaczką). Jajka rozkłócić w misce. Maczać kotlety w jajku, a potem dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.

 

DSC_2892

 

Szparagi w sosie beszamelowym

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

 

  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz, sól
  • szczypta gałki muszkatołowej

Szparagi ugotować w wodzie z solą i cukrem (najlepiej w pozycji półleżącej, by główki wystawały ponad powierzchnię wody). Czas gotowania zależy od ich grubości- około 7-10 minut.

Przygotować sos beszamelowy: Masło rozpuścić w rondelku, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Wlać mleko i cały czas mieszając gotować i doprowadzić sos do zgęstnienia. Po zdjęciu sosu z ognia dodać przyprawy i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.

 

DSC_2860

0 thoughts on “Niedzielny obiad – kotlety z serem i szynką

  1. Sylvia

    Kotlety lubię bardzo, a szparagów nigdy nie jadłam 😀 I nie mam pojęcia jak smakują, choć sporo na nie przepisów na blogach.
    Dla Mnie niedziela to zawsze rosół z makaronem, udko z kurczaka, ziemniaki i mizeria - jako dziecko też jej nie lubiłam, zawsze wyznaczała dzień przed szkołą i o późnych powrotach z podwórka nie było mowy 🙂

    Odpowiedz
  2. Gopelardo

    Niemożliwe stało się możliwym, bo przemogłem się w końcu na degustacje szparagów. Powiem tak nieźle wyglądają, a smakują o niebo lepiej odpowiednio przyrządzone na masełku. Odpowiada mi też opcja z sałatką wielowarzywną z Pińczowa, ale to rzecz gustu, a z gustami się nie dyskutuje. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. Martyna

      Szparagi mają to do siebie, że większość za nimi nie przepada 🙂 Ale na szczęście mamy w Polsce do dyspozycji wiele innych pysznych warzyw , które możemy smakować do woli 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  3. Pingback: Tarta z białymi szparagami | Śliwkowska w kuchni

  4. Pingback: Zupa krem i tarta z zielonymi szparagami | Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *