Przeskocz do treści

Truskawki, babeczki i kruszonka

Już zapomniałam  jak to jest siedzieć nad brzegiem rzeki na trawie, wśród koniczyny, mleczy, młodych pokrzyw i stokrotek. Gdy nad głową kwitnie kasztanowiec i nie słychać nic oprócz szumu liści. Rozmawia się wtedy o wszystkim i o niczym i jest wspaniale...

Dzisiaj babeczki, które piekłam bardzo dawno temu i nie zapisałam przepisu- na szczęście udało mi się odtworzyć ich smak:)

 

Babeczki z truskawkami i kruszonką

(12-14 sztuk)

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1-2 łyżki mleka (gdyby ciasto było za gęste)
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru

W jednej misce wymieszać suche, a w drugiej mokre składniki. Truskawki umyć, zdjąć szypułki i pokroić. Z masła, mąki i cukru zrobić kruszonkę.

Zmieszać zawartość obu misek. Wyłożyć ciasto do wysmarowanych masłem foremek, ułożyć na wierzchu truskawki i posypać babeczki kruszonką. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Można przygotować także wersję bez kruszonki 🙂

 

 

3 thoughts on “Truskawki, babeczki i kruszonka

  1. Pingback: Babeczki rabarbarowe | Śliwkowska w kuchni

  2. Pingback: Babeczki rabarbarowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *