Przeskocz do treści

Śniadaniowe impresje – pasta jajeczna i pasta z tuńczykiem

Siedzę rano i wdycham zapach wilgotnego powietrza, które wpada przez otwarte okno. Słońce nieśmiało wychyla się zza chmur i próbuje osuszyć chodnik mokry po kolejnej burzy. Bez w wazonie pachnie oszałamiająco, a ja piję spokojnie kawę i rozkoszuję się kanapkami z pastą własnej roboty i pomidorem. Poranku, trwaj...

 

DSC_0069

Pasta twarogowo- jajeczna

  • 1 kostka twarogu
  • 2 jajka
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka majonezu (ewentualnie jogurtu naturalnego)
  • 1/2 pęczka szczypiorku

 

Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Twaróg rozgnieść widelcem w misce, dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jajka, majonez i posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać.

 

DSC_0030

 

Pasta tuńczykowa

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 ogórki konserwowe
  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka szczypiorku

 

Tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, posiekać w kostkę i dodać do tuńczyka. Ogórki i szczypiorek posiekać i razem z majonezem, solą i pieprzem dodać do miski. Wszystko dokładnie wymieszać.

DSC_3022

0 thoughts on “Śniadaniowe impresje – pasta jajeczna i pasta z tuńczykiem

  1. Pingback: #Kwiecień na Instagramie | Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *