Przeskocz do treści

Limonka, mięta, kurczak

Po kurczaku z tymiankiem i pomarańczą przyszedł czas na inne połączenie smakowe- odświeżający miks mięty i limonki, który sprawdza się nie tylko w kultowym już koktajlu Mojito, ale też w połączeniu z delikatnym mięsem z kurczaka.

Kurczak w marynacie limonkowo- miętowej

  • 1 kurczak (nieco ponad 1 kg)
  • 2 limonki (ewentualnie kilka plasterków do ozdoby)
  • garść liści mięty
  • pieprz, sól
  • 1/2 cytryny

 

DSC_3065

 

Zetrzeć skórkę z limonek (trzeba je najpierw dokładnie wyszorować i sparzyć). Wycisnąć sok z limonek i cytryny. Miętę posiekać i wymieszać z sokiem i otartą skórką. Kurczaka umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Polać mięso marynatą i zostawić na przynajmniej 2 godziny, by smaki się połączyły.

Kurczaka piec w rękawie do pieczenia (jest wtedy soczysty i miękki) przez około 90 minut, w temperaturze 190ºC. Najlepiej smakuje podawany z ryżem.

 

DSC_3074

0 thoughts on “Limonka, mięta, kurczak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *