Przeskocz do treści

Dzień Matki – deser bezowo-truskawkowy

Zawsze jest, zawsze się martwi, zawsze o nas dba. Mama. W tym szczególnym dniu, 26 maja, co roku czeka na Nią prezent- żeby wiedziała, że  jesteśmy Jej bardzo wdzięczni:*

Gdy byłam małą dziewczynką i mieliśmy ogródek koło bloku, co roku czekałam aż zakwitną irysy i piwonie, by w Dzień Matki podarować Mamie bukiet kwiatów i mały upominek. Dzisiaj nie będzie mi dane złożyć Jej życzeń osobiście, ale prezent już czeka zapakowany i Mama na pewno jutro go dostanie.

Jej kuchnia kojarzy mi się z kluskami ziemniaczanymi z boczkiem i twarogiem, pierogami ruskimi z najwspanialszym na świecie farszem, zupą budyniową "nic" z chmurką ubitej piany z białek, śledziami w śmietanie podawanymi z cebulką i ziemniakami, a także puszystym sernikiem i wieloma innymi pysznymi daniami.

Mama jak nikt inny potrafi organizować przyjęcia i, chociaż gotuje od wielu lat prawie codziennie, nadal wymyśla nowe kombinacje smaków i potrawy. Zdradziła mi wiele kulinarnych sztuczek i prowadziłyśmy razem zeszyt z najlepszymi przepisami, który do tej pory leży w kuchennej szafce i czasami jest przez nas wykorzystywany. Gotowanie z Nią to zawsze wielkie wyzwanie i w Jej kuchni najczęściej pełnię funkcję pomocnicy. Bo Mama Śliwkowskiej jest tylko jedna:)

Mamo, jeszcze raz wszystkiego najlepszego!

 

Deser, który bardzo często robiła moja Mama, gdy sezon na truskawki był w pełni. Kremowa bita śmietana, chrupiące bezy i soczyste truskawki- czy może być coś wspanialszego?

Deser bezowo - truskawkowy

(2 większe lub 4 mniejsze porcje)

  • 200 ml śmietanki do ubijania (u mnie 30%, najlepsza jest 36%)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 500 g truskawek
  • bezy (po kilka sztuk na porcję, w zależności od upodobań)

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem (zajmie to kilka minut). Truskawki umyć, zdjąć szypułki i pokroić na części. Bezy pokruszyć w misce. W miseczkach (pucharkach) ułożyć warstwę z pokruszonych bez, na to warstwę truskawek i bitą śmietanę (można użyć truskawek do ozdoby). Podawać od razu.

DSC_3060

0 thoughts on “Dzień Matki – deser bezowo-truskawkowy

  1. Pingback: 26 maja, dwudziesty czwarty Dzień Matki | Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *