Zielona tarta z brokułami

Bez mięsa, Dania główne, Wypieki wytrawne

Przez ostatnie kilka dni udało mi się w końcu odpocząć.. W Gdańsku pogoda była przepiękna, więc korzystaliśmy z tego jak tylko się dało Był długi spacer po starówce, koktajl Snickers w ulubionej kawiarni (Pikawa w Gdańsku, na ulicy Piwnej- polecam!), wypad na plażę i zbieranie muszelek, kolacja jedzona na dachu, odwiedziliśmy Oliwskie ZOO, zjedliśmy ogromną ilość lodów- było świetnie:)

Zielona tarta z brokułami

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 łyżka zielonego pesto

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na około 30 minut do lodówki.

  • 1 opakowanie mrożonych brokułów (mogą być również świeże)
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 jajka
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka zielonego pesto
  • (u mnie dodatkowo mrożona zielona fasolka)

Brokuły (i fasolkę) ugotować (najlepiej na parze), by zmiękły, ale się nie rozpadały. Śmietanę wymieszać z jajkami, solą, pieprzem i pesto. Spód formy do tarty włożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem (również brzegi). Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 10 minut. Na cieście ułożyć brokuły (i fasolkę) i zalać masą jajeczną. Piec jeszcze przez około 40-45 minut, aż wierzch się zetnie.

 

DSC_3257

Śliwkowska w kuchni bierze udział w plebiscycie na najlepszy blog Pomorza- do 10 czerwca trwa I etap głosowania, przez Facebooka: http://gdansk.naszemiasto.pl/plebiscyt/karta/190,sliwkowska-w-kuchni,6481,id,t,kid.html

Będę wdzięczna za każdy głos:)

Tagged , , , , ,

0 thoughts on “Zielona tarta z brokułami

  • A mi wyszedł zakalec. Nie wiem co zrobiłam nie tak. Piekła ciasto wg.przepisu, może jeszcze za krótko, a może ta masa jajeczka za bardzo rozmiękczała ciasto.

    1. Każdy piekarnik jest inny i rzeczywiście być może tarta piekła się zbyt krótko – następnym razem proszę spróbować dłużej podpiekać spód 🙂 Mam nadzieję, że to tylko jednorazowe niepowodzenie 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.