Setny post i sernik truskawkowy

Bez pieczenia, Desery, Serniki, Słodkości

Setny post, w połowie czerwca minie pół roku odkąd prowadzę bloga. Z perspektywy czasu śmiało mogę stwierdzić, że decyzja o założeniu bloga była jedną z lepszych w moim życiu. Daje mi to niesamowitą radość i energię do działania- gotowanie i robienie zdjęć to moje główne pasje, więc cieszę się, że mogę się dzielić tym co robię z innymi. Blog nie istniałby bez tych, którzy go czytają, więc jest mi szczególnie miło, że grono czytelników stale się powiększa:) Dziękuję!

Sernik truskawkowy na zimno

(mniejsza blaszka)

  • 500 g sera twarogowego (np. z wiaderka)
  • ok. 350 g truskawek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • biszkopty na spód

Blaszkę wyłożyć arkuszem folii aluminiowej i na spodzie poukładać biszkopty. Truskawki umyć, pozbawić je szypułek. Około 250 g owoców zmiksować blenderem. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Twaróg zmiksować z cukrem, dodać zblendowane truskawki. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz zmiksować. Wylać masę na spód z biszkoptów i na wierzchu poukładać pozostałe truskawki (w całości lub pokrojone). Wstawić sernik do lodówki, by stężał (najlepiej na minimum 12 godzin).

DSC_3999

Śliwkowska w kuchni bierze udział w plebiscycie na najlepszy blog Pomorza- do 10 czerwca trwa I etap głosowania, przez Facebooka: http://gdansk.naszemiasto.pl/plebiscyt/karta/190,sliwkowska-w-kuchni,6481,id,t,kid.html

Tagged , , , , ,

0 thoughts on “Setny post i sernik truskawkowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.