Przeskocz do treści

Rabarbarowe zapomnienie – rabarbar z bitą śmietaną

Sezon rabarbarowy trwa. Obok ciasta drożdżowego, kruchego, tart można wykorzystać go także w deserach. W połączeniu z wanilią traci swoją kwaskowatość, a staje się przyjemnie orzeźwiający. Polecam!

Deser rabarbarowy

(ok. 4 porcje)

  • ok. 500-600 g rabarbaru
  • 150 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub prawdziwa wanilia
  • 400 ml śmietany 30% do ubijania
  • bezy

Rabarbar obrać, umyć i pokroić. Wymieszać go w garnku ze 100g cukru, cukrem waniliowym i aromatem i poddusić na niewielkim ogniu do miękkości (rabarbar nie powinien się rozpadać). Ostudzić.

Śmietanę ubić na sztywno z 50 g cukru. Bezy pokruszyć i wymieszać ze śmietaną. Do miseczek/ szklanek nakładać rabarbar, potem śmietanę z bezami a na wierzchu ponownie kłaść rabarbar (by miał różowy kolor dodałam odrobinę domowej roboty syropu malinowego). Przed podaniem dobrze jest schłodzić deser przez minimum godzinę w lodówce.

 

DSC_3237

 

Śliwkowska w kuchni bierze udział w plebiscycie na najlepszy blog Pomorza- do 10 czerwca trwa I etap głosowania, przez Facebooka: http://gdansk.naszemiasto.pl/plebiscyt/karta/190,sliwkowska-w-kuchni,6481,id,t,kid.html

0 thoughts on “Rabarbarowe zapomnienie – rabarbar z bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *