Przeskocz do treści

Zupa krem ze szparagów

Ostatnio stawiam na dania proste i szybkie. Sezon na szparagi powoli się kończy, więc przyszedł czas na wypróbowanie zupy z zielonych szparagów. Jest prosta w przygotowaniu, delikatna i pyszna. Polecam!

Zupa krem ze szparagów

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 średni por
  • 1 pietruszka
  • ok. 1,5 l bulionu
  • pieprz, sól
  • 1/2 szklanki śmietany 18%

Warzywa umyć, pietruszkę obrać, z pora i szparagów odciąć końcówki. Odciąć delikatne główki szparagów i ugotować je na parze. Pietruszkę, pora i pozostałe szparagi pokroić na kawałki i ugotować w bulionie do miękkości. Zmiksować blenderem na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i zagotować. Na koniec wrzucić główki szparagów.

DSC_4271

Śliwkowska w kuchni bierze udział w plebiscycie na najlepszy blog Pomorza- do 10 czerwca trwa I etap głosowania, przez Facebooka: http://gdansk.naszemiasto.pl/plebiscyt/karta/190,sliwkowska-w-kuchni,6481,id,t,kid.html

0 thoughts on “Zupa krem ze szparagów

  1. Pingback: Zupa krem i tarta z zielonymi szparagami | Śliwkowska w kuchni

  2. Pingback: Tarta z białymi szparagami | Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *