Przeskocz do treści

Truskawkowe szaleństwo – lody, koktajl, makaron z truskawkami

Codziennie odwiedzam ulubiony warzywniak i przynoszę do domu truskawki. Sezon na nie trwa i ma być podobno dość krótki, więc zajadamy się nimi bez opamiętania. Truskawki jako koktajl, truskawki jako sos do makaronu, truskawki jako lody... Szaleństwo! I był jeszcze sernik z ricotty z truskawkami, ale o tym może innym razem 🙂

 

Koktajl truskawkowy

(2 porcje)

  • 1 banan
  • 250 g truskawek
  • 400 g jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)
  • 1 łyżeczka miodu

Owoce obrać, truskawki umyć. Wszystkie składniki zmiksować blenderem.

DSC_4308

 

Makaron z truskawkami

(2-3 porcje)

  • ok. 200 g makaronu (pół opakowania)
  • 300 g truskawek
  • cukier
  • 200 g jogurtu naturalnego

Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu. Truskawki umyć, obrać szypułki. Owoce zmiksować z jogurtem i dosłodzić (tak, aby zostały kawałki owoców).   Makaron podawać od razu po ugotowaniu, polewając sosem truskawkowym. Można ozdobić całymi truskawkami.

 

DSC_4447

 

Lody truskawkowe

(pojemnik 1 l)

  • 100 g cukru pudru
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 200 g truskawek

Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować blenderem. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, dodać truskawki i zmiksować. Mrozić przez kilka godzin (należy w trakcie mrożenia zmiksować masę 2-3 razy żeby nie dopuścić do powstania kryształków lodu).

 

DSC_4133

 

0 thoughts on “Truskawkowe szaleństwo – lody, koktajl, makaron z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *