Żółta tarta z fasolką szparagową

Dania główne, Wypieki wytrawne

Fasolkę szparagową darzę miłością wielką już od dzieciństwa. Na działce zawsze ją hodowaliśmy, a potem zajadaliśmy z przyrumienioną bułką tartą. U babci królowała natomiast tzw. „sieczka”, czyli zupa z fasolki szparagowej i innych warzyw- marchewki, selera, pora, ziemniaków. Niestety na razie cena fasolki jest jeszcze dość wysoka, ale już niedługo, więc sezon na dania z fasolką uważam za rozpoczęty.

Żółta tarta z fasolką szparagową

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • ewentualnie odrobina mleka

Masa jajeczna:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pieprz, sól
  • 250 g żółtej fasolki szparagowej
  • 100-150 g sera żółtego

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki. Fasolkę szparagową obrać i ugotować. Jajka, śmietanę i przyprawy dokładnie wymieszać. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem (również boki). Ciasto podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Na podpieczony spód wyłożyć fasolkę i zalać masą jajeczną. Tartę posypać startym żółtym serem. Piec jeszcze około 40 minut, aż masa się zetnie o ciasto nabierze złocistego koloru.

DSC_4479

Tagged , , , ,

0 thoughts on “Żółta tarta z fasolką szparagową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.