Tarta czereśniowa

Ciasta, Ciasta z owocami, Desery, Słodkości

Nocą gotuje się i piecze inaczej. Nocne posiedzenia kuchenne pozwalają na chwilę relaksu, wyciszają mnie i uspokajają. Wokół panuje cisza, bo wszyscy już śpią, cicho grają zapomniane melodie, a ja gotuję i nic mnie nie rozprasza. Ostatnie nocne pieczenie było związane z prezentem od sąsiadki- pysznymi i soczystymi czereśniami…

 

Tarta czereśniowa

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka

Masa:

  • 3 jajka
  • 1 mały kubeczek śmietany 18%
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 krople ekstraktu waniliowego
  • 500 g czereśni

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki. Czereśnie umyć, oderwać ogonki i usunąć pestki. Składniki na masę dokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Na podpieczony spód wyłożyć czereśnie i zalać je masą budyniowo – jajeczną. Tartę wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez około 40-45 minut, aż wierzch będzie rumiany i ścięty.

 

 

 

 

Tagged , , ,

0 thoughts on “Tarta czereśniowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.