„Potrawka” z cukinią

Bez mięsa, Bezglutenowe, Dania główne

To jedno z moich ulubionych dań, które robię zarówno latem, gdy wszędzie królują świeże warzywa, jak i zimą, w ramach przywołania letniej atmosfery. Czasami dodaję do niego bakłażana, czasami czerwoną paprykę. Kombinuję również z przyprawami. I Was również zachęcam do eksperymentów 🙂

„Potrawka” z cukinią

(3 porcje)

  • 1 duża cukinia
  • 4 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (w wersji bezglutenowej musi być gluten free)
  • pieprz, sól
  • oliwa z oliwek

Wszystkie warzywa umyć, marchewki, czosnek i cebulę obrać. Cukinię, marchewki, pomidory, cebulę pokroić i wrzucić do osobnych misek. Do garnka wlać odrobinę oliwy z oliwek, dodać marchewkę i cebulę, lekko posolić (ewentualnie dolać odrobinę wody) i poddusić kilka minut. Gdy marchewka lekko zmięknie dodać cukinię i również udusić do miękkości. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i koncentrat i dusić kolejne kilka minut. Na końcu ewentualnie dodać soli i pieprzu. Można podawać jako samodzielne danie lub z podsmażoną piersią kurczaka, ryżem, kaszą, makaronem.

DSC_6097

Tagged , , , , , , ,

5 thoughts on “„Potrawka” z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.