Śniadanie w dachowym ogródku z widokiem na cały Gdańsk- za to właśnie kocham lato. Czasami wstaję wcześniej by w spokoju móc delektować się poranną kawą i nastroić się przed czekającym mnie dniem. Rano jest jeszcze spokojnie, miasto dopiero budzi się do życia. Miłego dnia! 🙂
Placuszki z mąki żytniej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 szklanka mleka pół na pół z jogurtem naturalnym lub maślanką
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 banan
Banana pokroić w sporą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce. Placuszki smażyć z dwóch stron na złoto (na małej ilości oleju). Można podawać z konfiturą, jogurtem lub sezonowymi owocami.
O, jakie apetyczne! Placuszki na mące żytniej smakują mi chyba najbardziej ze wszystkich. 🙂
W zupełności się zgadzam 🙂
Właśnie zrobiłam placuszki wg powyzszego przepisu i nie polecam. Może bez tego proszku do pieczenia wyszłyby lepsze.
Placuszki z mąki żytniej są bardziej „ciężkie” od tych z mąki pszennej, więc bez proszku do pieczenia byłyby zupełnie gumowate. A problemem była konsystencja czy smak?
Robiłam i pycha. Robiłam też w wersji z jabłkiem i gruszką i też wychodzą smaczne 🙂
Bardzo się cieszę, że wyszły dobre 🙂 A z jabłkiem i gruszką na pewno były pyyyyszne 🙂 Pozdrawiam 🙂