Placuszki z mąki żytniej

Śniadanie w dachowym ogródku z widokiem na cały Gdańsk- za to właśnie kocham lato. Czasami wstaję wcześniej by w spokoju móc delektować się poranną kawą i nastroić się przed czekającym mnie dniem. Rano jest jeszcze spokojnie, miasto dopiero budzi się do życia. Miłego dnia! 🙂

Placuszki z mąki żytniej

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka mleka pół na pół z jogurtem naturalnym lub maślanką
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 banan

Banana pokroić w sporą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce. Placuszki smażyć z dwóch stron na złoto (na małej ilości oleju). Można podawać z konfiturą, jogurtem lub sezonowymi owocami.

 

DSC_3715

Leave a comment

  1. Właśnie zrobiłam placuszki wg powyzszego przepisu i nie polecam. Może bez tego proszku do pieczenia wyszłyby lepsze.

    • Placuszki z mąki żytniej są bardziej „ciężkie” od tych z mąki pszennej, więc bez proszku do pieczenia byłyby zupełnie gumowate. A problemem była konsystencja czy smak?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.