Chłodnik z botwinką

Bez mięsa, Zupy

Ogromnie żałuję, że moja przygoda z chłodnikiem zaczęła się dość późno – zawsze wydawało mi się, że mieszanka zieleniny i maślanki jest niesmaczna. Na szczęście całkowicie zmieniłam zdanie. Chłodnik z botwinką jest letnią zupą idealną. Polecam!

 

Chłodnik z botwinką

(4 porcje)

(4-6 porcji)

  • 1 pęczek botwinki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 3 ogórki gruntowe
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz, sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 600 ml maślanki/ kefiru
  • 4 jajka

 

Jajka ugotować na twardo. Botwinkę dokładnie umyć, wyrzucić brzydkie liście, jeśli są buraczki- obrać je i umyć. Posiekać drobno, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sok z cytryny, cukier, sól. Dusić około 10 minut. Odstawić do ostudzenia.

Obrane ogórki i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek i szczypiorek drobno posiekać.

Do garnka z przestudzoną botwinką wlać jogurt i dokładnie wymieszać. Dodać ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek i maślankę (kefir), ponownie zamieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić minimum przez godzinę (najlepiej dużej) w lodówce. Chłodnik podawać z jajkiem. Można posypać dodatkową porcją koperku.

 

Tagged , , , , , , , , ,

0 thoughts on “Chłodnik z botwinką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.