Makaron i pasta kanapkowa z bobem

Bez mięsa, Dania główne, Śniadania

Doskonale pamiętam wizyty latem u moich dziadków. Codziennie jeździliśmy z Dziadkiem do Pani Reginy, która miała własną uprawę warzyw, kwiatów i owoców i kupowaliśmy bób. W ogromnych ilościach. Potem Babcia gotowała 3 kilogramy bobu w ogromnym garze i zasiadaliśmy całą rodziną przed telewizorem zajadając jeszcze gorący bób. I spieraliśmy się który bób jest lepszy- młody, jędrny i łatwo dający się wyłuskać z łupinki, czy ten starszy, nieco mączysty i uparcie nie chcący wyjść ze swojej skorupki. Powiem Wam w tajemnicy, że nigdy nie zgadzałam się z moim Dziadkiem i wolałam ten młody bób. I tak mi zostało do dziś 🙂

Makaron w sosie śmietanowym z bobem

(4 porcje)

  • 500 g bobu
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3-4 łyżeczki zielonego pesto
  • pieprz, sól
  • 1 opakowanie makaronu

Bób ugotować do miękkości, w wodzie z dodatkiem łyżki soli i łyżeczki cukru (młody bób gotuje się ok. 15 minut, starszy nawet do 30 minut). Ostudzić i obrać ze skórki. Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.  W garnku zagotować śmietankę, dodać do niej bób, pesto i doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut by sos nieco zgęstniał. Podawać makaron polany sosem- można posypać np. koperkiem.

Pasta kanapkowa z bobem

  • 250 g bobu
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • ewentualnie posiekany szczypiorek

Bób ugotować do miękkości z dodatkiem 1/2 łyżki soli i 1/2 łyżeczki cukru. Ostudzić i obrać ze skórki. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i również ostudzić. Bób i żółtka zmiksować blenderem lub rozgnieść widelcem. Białko pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać również posiekany szczypiorek dla zaostrzenia smaku. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Tagged , , , , , , ,

0 thoughts on “Makaron i pasta kanapkowa z bobem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.