Lato zamknięte w słoikach – konfitura morelowa

Przetwory, Słodkości

Zamykanie smaków lata w słoikach to tradycja w prawie każdym domu. Od lat moja Mama robi przetwory z owoców i warzyw (jej ogórki kiszone nie mają sobie równych!), więc i ja przygotowuję różne dżemy i konfitury, którymi mogę się cieszyć zimą.

Robienie dżemów najlepiej wychodzi mi w towarzystwie W., który jest idealnym kompanem do zbierania, obierania, usuwania szypułek i gałązek z owoców i nawet zmywa po dżemowej akcji 🙂 Naszymi popisowymi dżemami są dżem z czarnego bzu i dżem z jeżyn. Mamy także za sobą wspólną akcję kiszenia ogórków, więc żadne przetwory nam nie straszne.

Konfiturę z moreli robiłam po raz pierwszy, gdy mieszkałam rok temu latem na Ukrainie- dżem robiłam wtedy z moreli z ogródka właścicielki domu. Owoce były słodkie, miękkie i smakowały wspaniale. A konfitura zniknęła w ciągu kliku dni. W tym roku udało mi się kupić polskie morele i konfitura wyszła równie pyszna. Polecam!

 

Konfitura z moreli

(ok. 4 słoiki 500 ml)

  • 2 1/2 kg moreli
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 750 g cukru

DSC_6329

Morele umyć, pozbawić pestek i pokroić na cząstki. Owoce zasypać cukrem i zagotować. Dodać esencję waniliową i pogotować 3-4 godziny na bardzo małym ogniu, aż konfitura zgęstnieje. Gorący dżem przełożyć do umytych słoików, dokładnie zakręcić. Napełnione, zakręcone słoiki wstawić do garnka z gorącą wodą, pogotować kilka minut. Potem postawić je na ściereczce do góry dnem aż do ostygnięcia. Konfiturę można zrobić z dowolnych owoców- należy kontrolować długość gotowania, aż do uzyskania pożądanej gęstości konfitury.

 

DSC_6350

Tagged , , , , ,

4 thoughts on “Lato zamknięte w słoikach – konfitura morelowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.