Lawendowo – miodowy kurczak

Bezglutenowe, Dania główne, Dania mięsne

Letnie wieczory. Po całym dniu upału siedzę sobie na dachu, w moim „ogródku”, słucham cykania świerszczy i wdycham zapach lawendy. Myśli płyną swobodnie, nowe pomysły przychodzą do głowy, wszystko powoli się układa. Lato, trwaj…

Kurczak z miodem i lawendą

(2 porcje)

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • pieprz, sól
  • kilka gałązek lawendy

 

Piersi umyć, usunąć błonki, osuszyć je ręcznikiem papierowym i naciąć lekko wzdłuż. Natrzeć solą i pieprzem. Lawendę posiekać i wymieszać z miodem. Natrzeć kurczaka marynatą i odstawić (najlepiej na noc), by mięso przeszło aromatem lawendy. Kurczaka włożyć do woreczków/ rękawa do pieczenia i wstawić na ok. 25 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Najlepiej smakuje z ryżem długoziarnistym.

DSC_6130

Tagged , , , ,

0 thoughts on “Lawendowo – miodowy kurczak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.