Czekolada, maliny, borówki – mini serniczki

Bez pieczenia, Desery, Słodkości

To pierwsze lato, które w całości spędzam w Gdańsku. Po pracy idę na spacer po starówce, odwiedzam swój ulubiony targ, z którego wychodzę obładowana warzywami, owocami i z obowiązkowym naręczem kwiatów. Obserwuję turystów zachwycających się straganami na Jarmarku Dominikańskim, a potem skręcam w mniej uczęszczane uliczki i delektuję się słońcem i upałem. Nie bardzo mam ochotę na gotowanie, więc stawiam na proste i szybkie obiady, a jeśli robię deser to taki, który nie wymaga włączania piekarnika. Dzisiaj połączenie moich ukochanych malin, pysznych borówek, serka homogenizowanego i czekolady <3 Polecam!

 

Deserki czekoladowe z owocami

(4 większe lub 6 mniejszych)

  • 400 g serka homogenizowanego (np. waniliowego)
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 100 g czekolady
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ok. 300-400 g owoców sezonowych (np. borówek i malin)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miska ustawiona na rondelku z gotującą się wodą). Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie. Zmiksować serek, czekoladę, żelatynę i cukier waniliowy. Masę przelać do silikonowych foremek na babeczki (ja użyłam większych). Powtykać w masę owoce (u mnie borówki). Wstawić deserki do lodówki by stężały (najlepiej na kilka- kilkanaście godzin). By łatwiej można było je wyjąć z foremek, można foremki zanurzyć na klika sekund w gorącej wodzie. Podawać udekorowane owocami (u mnie maliny).

 

DSC_6384

Tagged , , , , , ,

0 thoughts on “Czekolada, maliny, borówki – mini serniczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.