Przeskocz do treści

Klasyczne kruche ciasto z owocami

Czasami mam ochotę na proste i klasyczne kruche ciasto z owocami. Poniższy przepis wykorzystywałam już tyle razy, że powinno pojawić się na blogu na samym początku jego istnienia 🙂 Jest naprawdę pyszne i do jego zrobienia można wykorzystać każde owoce. Robi się je naprawdę szybko, a efekt jest wspaniały 🙂

 

Kruche ciasto z owocami

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • ok. 400 g owoców

DSC_8242

Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Owoce (np. jabłka, morele, śliwki) umyć i pokroić na kawałki. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać mąką. 2/3 ciasta wylepić formę i ponakłuwać widelcem. Na ciasto ułożyć owoce. Na wierzchu ułożyć pozostałą część ciasta, np w formie plecionki (rozwałkowane ciasto pokroić w paski). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

 

DSC_6500

0 thoughts on “Klasyczne kruche ciasto z owocami

  1. Monika

    Zrobiłam, wyszło po prostu nieziemskie 🙂 Zrobiłam tylko ze śliwkami, bałam się, że może spotkać mnie przykra niespodzianka, gdyż same śliwki puściły dużo soku, ale to tylko dodało mu smaku, niesamowitej delikatności i wilgotności 🙂 i nie ma mowy o zakalcu 🙂 Kolejnym razem dodam tylko więcej cukru - taką solidną szklankę - bo jak dla mnie odrobinę za mało słodkie.
    Zupełnie przez przypadek trafiłam na Pani bloga, ale zapisuję w 'ulubionych'.
    Pozdrawiam i dziękuję 🙂
    Monika

    Odpowiedz
  2. Pingback: Ciasto ze śliwkami | Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *