Przeskocz do treści

Faszerowany kabaczek z mięsem mielonym

Gdybym mogła, chodziłabym na targ codziennie i godzinami delektowała się całym bogactwem kolorów, smaków i zapachów. "- Pani weźmie tego kabaczka! - Pomidorki dzisiaj przywiezione, prosto z Grudziądza. - Po ile te borówki? 18 zł? To poproszę kilogram." Moje ulubione Panie witają mnie z uśmiechem na twarzy, a ja, zdziwiona, że mnie pamiętają, wybieram najpiękniejsze owoce i warzywa. "Dla Pani to nawet pół kilo bobu zważę, tak ładnie się Pani uśmiecha!" Na stoisku z kwiatami kupuję chryzantemy, lawendę i przepiękny bukiet astrów. Wracam do domu z tymi wszystkimi wspaniałościami, z których powstanie mój ostatni hit- kabaczek faszerowany mięsem mielonym. Polecam 🙂

Faszerowany kabaczek

(2 porcje)

  • 1 większy kabaczek
  • 1 papryka czerwona
  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 g tartej mozzarelli
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka/ mięsa mielonego, papryka słodka itp.
  • oliwa do smażenia

Kabaczka umyć, obrać ze skóry i przekroić na pół. Ze środka wybrać łyżką miąższ z pestkami. Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić na gorącą oliwę, chwilę smażyć. Dodać mięso mielone i przyprawy i smażyć aż mięso będzie gotowe. Blaszkę lub naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki temu kabaczek nie będzie przywierał). Do środka połówek kabaczka włożyć mięsną masę, posypać mozzarellą i piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez około 50 minut.

DSC_6261

0 thoughts on “Faszerowany kabaczek z mięsem mielonym

  1. Pingback: Cukinia w roli głównej: placki i babeczki | Śliwkowska w kuchni

  2. Pingback: Cukinia, kurczak, ser bałkański, suszone pomidory | Śliwkowska w kuchni

  3. Pingback: Wegetariański faszerowany kabaczek | Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *