Gdybym mogła, chodziłabym na targ codziennie i godzinami delektowała się całym bogactwem kolorów, smaków i zapachów. „- Pani weźmie tego kabaczka! – Pomidorki dzisiaj przywiezione, prosto z Grudziądza. – Po ile te borówki? 18 zł? To poproszę kilogram.” Moje ulubione Panie witają mnie z uśmiechem na twarzy, a ja, zdziwiona, że mnie pamiętają, wybieram najpiękniejsze owoce i warzywa. „Dla Pani to nawet pół kilo bobu zważę, tak ładnie się Pani uśmiecha!” Na stoisku z kwiatami kupuję chryzantemy, lawendę i przepiękny bukiet astrów. Wracam do domu z tymi wszystkimi wspaniałościami, z których powstanie mój ostatni hit- kabaczek faszerowany mięsem mielonym. Polecam 🙂
Faszerowany kabaczek
(2 porcje)
- 1 większy kabaczek
- 1 papryka czerwona
- 500 g mięsa mielonego
- 100 g tartej mozzarelli
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka/ mięsa mielonego, papryka słodka itp.
- oliwa do smażenia
Kabaczka umyć, obrać ze skóry i przekroić na pół. Ze środka wybrać łyżką miąższ z pestkami. Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić na gorącą oliwę, chwilę smażyć. Dodać mięso mielone i przyprawy i smażyć aż mięso będzie gotowe. Blaszkę lub naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki temu kabaczek nie będzie przywierał). Do środka połówek kabaczka włożyć mięsną masę, posypać mozzarellą i piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez około 50 minut.
Wygląda bardzo apetycznie i zachęcająco:)
I smakuje równie dobrze 🙂
Pyszne 🙂 Tż ukręcił jeszcze do tego sos czosnkowy. Niebo w gębie
Niezmiernie mnie to cieszy :))
[…] do różnych dań – robię potrawkę z cukinii, faszeruję ją mięsem mielonym (tak jak tego kabaczka), robię tartę. Dzisiaj przedstawiam dwie kolejne propozycję na dania, w których cukinia gra […]
[…] Polecam również faszerowanego kabaczka […]
[…] Po rozpakowaniu się po wypadzie do Rzymu czas na kolejne pakowanie 🙂 Pociąg i samolot zamieniam na samochód i jadę w rodzinne strony spędzić ostatnie dni urlopu na siedzeniu na trawie, podjadaniu porzeczek prosto z krzaczka, spacerach po łące i nicnierobieniu 🙂 Wracam za kilka dni z relacją z wyjazdu do Włoch a na razie zostawiam Wam przepis na pyyyysznego faszerowanego kabaczka (wersja mięsną znajdziecie tutaj). […]