Ostatnie malinowe podrygi – babeczki owsiane

Babeczki, muffinki, Ciasta z owocami, Czekolada, Desery, Słodkości

Dzielenie się upieczonymi własnoręcznie słodkościami to już moje hobby – wiedzą o tym zarówno moi najbliżsi, przyjaciele, jak i dalsi znajomi 🙂 Najlepiej piecze mi się późnym wieczorem lub w zimne, deszczowe, czy śnieżne dni. czasami robię babeczki, czasami drożdżówkę albo chałkę, czasami ciasto z owocami, a kiedy indziej tort lub tiramisu. Zawsze wkładam jednak w pieczenie dużo serca, bo tylko wtedy wypieki są przepyszne. Korzystając z, kończącego się powoli, sezonu na maliny postanowiłam upiec babeczki i zanieść je do pracy. Wspaniale było obserwować uśmiechy współpracowników, gdy po przyjściu do biura znajdowali na biurkach te małe malinowo- czekoladowe cudeńka 🙂

 

Owsiane babeczki z malinami i czekoladą

(ok. 12 sztuk)

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka pół na pół z jogurtem naturalnym
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ok. 200 g malin
  • 100 g gorzkiej czekolady

Masło stopić w rondelku i ostudzić. W jednej misce wymieszać suche, a w drugiej mokre składniki. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać (tak by pozostały grudki). Do wysmarowanych tłuszczem foremek ponakładać porcje ciasta i powtykać maliny (ok. 4 na babeczkę). Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Po ostudzeniu polać babeczki stopioną (najlepiej w kąpieli wodnej) czekoladą i ozdobić pozostałymi malinami.

 

Tagged , , , , , ,

0 thoughts on “Ostatnie malinowe podrygi – babeczki owsiane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.