Dynia, śliwki i cynamon – zupa krem

Zupy

Poranki stały się chłodne i rześkie. W powietrzu unosi się zapach zbliżającej się jesieni. Do końca wakacji zostało już niewiele czasu. Zacznie się wrzesień –  mój ulubiony miesiąc. I polska Złota Jesień. Zamykam w słoikach ostatnie letnie owoce i warzywa, w tym roku zrobiłam naprawdę duże zapasy. W sklepach na dobre zagościły śliwki i dynia, które razem z cynamonem tworzą wspaniałe połączenie – w sam raz na zbliżającą się jesień 🙂

 

Zupa dyniowa ze śliwkami i cynamonem

  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 500 g dyni (obranej i bez pestek)
  • 6 śliwek węgierek (większych)
  • 1 1/2 l bulionu
  • pieprz, sól
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Ziemniaki, marchewki i dynię umyć i obrać. Śliwki umyć i pozbawić pestek. Warzywa i śliwki pokroić na kawałki i wrzucić do bulionu. Ugotować do miękkości. Wsypać cynamon i paprykę słodką, zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać ze świeżym pieczywem. Można do smaku dodać nieco kwaśnej śmietany.

 

DSC_6407

Tagged , , , , ,

0 thoughts on “Dynia, śliwki i cynamon – zupa krem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.