Tarta z cukinią i fetą na cieście francuskim

Bez mięsa, Dania główne, Wypieki wytrawne

Czasami jest tak, że spotyka się kogoś po długim czasie, a jest tak jakby nie widziało się go jeden dzień. Wspomina się wspaniałe chwile, rozmawia się o wszystkim i o niczym. Nic nie przeszkadza – ani czas, który upłynął od ostatniego spotkania, ani bariera językowa. Chwilo, trwaj…

Dużo się ostatnio dzieje, więc gotowanie zeszło na drugi plan. Staram się znaleźć równowagę i pogodzić to wszystko, ale na razie słabo mi idzie, wybaczcie 🙂 Dzisiaj tarta na szybko – jest pyszna, więc polecam!

Tarta z cukinią i fetą

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 średnia cebula
  • 1 cukinia
  • 1 kostka sera feta
  • pieprz, sól

Cebulę obrać i umyć warzywa. Pokroić cebulę i fetę w kostkę, a cukinię na półplasterki. Warzywa wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy posolić, dodać pieprz i smażyć do miękkości (można dolać odrobinę wody, by warzywa się poddusiły). Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić ciastem francuskim (razem z brzegami). Na ciasto wyłożyć podduszone warzywa i pokrojoną fetę. Piec około 50 minut w nagrzanym do 190ºC piekarniku.

DSC_6043

Tagged , , , , , ,

0 thoughts on “Tarta z cukinią i fetą na cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.