Babeczki podwójnie śliwkowe

Babeczki, muffinki, Ciasta z owocami

Gdy byłam małą dziewczynką marzyłam o tym by być dorosłą. Marzyłam o późnym chodzeniu spać, o piciu „dorosłej” kawy, o pieniądzach, bym mogła kupić sobie tyle słodyczy, ile tylko bym chciała. Później, jako 13-latka marzyłam o mieszkaniu samemu, o tym, że nie będę musiała słuchać rodziców, że będę mogła chodzić na imprezy, wracać późno do domu i słuchać rapu głośniej niż by sobie tego życzyli sąsiedzi.

Dzisiaj, gdy dorosłość nadeszła, myślę sobie, że miło by było znowu stać się małą dziewczynką, biegającą po ogrodzie i sadzie koło szkoły i włażącą na drzewo, by dosięgnąć najbardziej dojrzałe śliwki. Przesiadującą godzinami na dworze z kolegami i podkradającą jeżyny sąsiadowi z klatki obok.Teraz po śliwki idę do ulubionego warzywniaka, nie wiem nawet, czy miałabym tyle odwagi, by wejść na drzewo…

Babeczki podwójnie śliwkowe

(12 sztuk)

  • 300 g mąki
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 2 jajka
  • 12 łyżeczek konfitury śliwkowej
  • 6 dużych śliwek

Śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Wymieszać razem suche i mokre składniki na babeczki.  Do foremek wysmarowanych masłem lub wyłożonych papilotkami włożyć po łyżce ciasta, potem po łyżeczce konfitury i wyłożyć pozostałą część masy. Na wierzchu poukładać połówki śliwek. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 25 min. Babeczki najlepiej smakują posypane cukrem pudrem.

 

 

Tagged , , , , , , ,

0 thoughts on “Babeczki podwójnie śliwkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.