Jesienne grzybobranie – makaron z kurkami

Bez mięsa, Dania główne, Inne, Makaron

Nadszedł wrzesień, który nieodmiennie kojarzy mi się z grzybobraniem. Lasem, w którym pachnie wilgocią, w którym kwitną wrzosy, między drzewami rozpięte są pajęczyny pokryte kropelkami rosy. „Jesień idzie, nie ma na to rady…”*

Makaron w sosie śmietanowo – kurkowym

(2-3 porcje)

 

  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • masło do smażenia
  • 250 ml śmietanki 30%
  • ok. 300 g makaronu
  • zielona pietruszka, świeży tymianek

Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu. Kurki oczyścić i umyć. Większe grzyby pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać, dokładnie posiekać. Na patelni rozpuścić odrobinę masła, dodać kurki, cebulę i czosnek, smażyć kilka minut. Wlać śmietankę, dodać sól i pieprz i dusić, aż sos nieco zgęstnieje. Pod koniec smażenia można do sosu dodać posiekaną pietruszkę lu listki świeżego tymianku. Polać makaron sosem, dokładnie wymieszać i od razu podawać.

 

DSC_6956

* „Jesień idzie”

Tagged , , , , , ,

0 thoughts on “Jesienne grzybobranie – makaron z kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.