Babeczki paprykowe z mąki pełnoziarnistej

Babeczki, muffinki, Śniadania, Wypieki wytrawne

Pieczeniem babeczek zajmuję się od dawna. W mojej kuchni można znaleźć najróżniejsze babeczkowe foremki, papilotki, akcesoria i ozdoby do babeczek. Ale muszę się przyznać, że to mój pierwszy eksperyment z babeczkami wytrawnymi. I z pewnością nie ostatni 🙂

 

Babeczki z papryką i serem pleśniowym

(6 większych lub 12 standardowych)

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szkl mąki żytniej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • około 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 papryka czerwonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • około 100 g sera camembert

Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w kostkę i podsmażyć przez kilka minut na niewielkiej ilości oliwy (w razie potrzeby dolać odrobinę wody), aż zmięknie. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. W jednej misce wymieszać suche, a w drugiej mokre składniki. Połączyć w jedną całość, dodać paprykę i ser. Masę przełożyć do natłuszczonych foremek i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25-30 minut. Można do babeczek użyć także zwykłej mąki pszennej.

 

DSC_7095 - Kopia

Tagged , , , , , , , , ,

0 thoughts on “Babeczki paprykowe z mąki pełnoziarnistej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.