Pierogi ze szpinakiem i fetą

Bez mięsa, Dania główne, Dania mączne, Inne

Wielbicielką pierogów jestem od dawna. Pierogi ruskie mojej Mamy nie mają sobie równych, więc gdy przyjeżdżam do domu delektuję się ich smakiem, a resztę obowiązkowo zabieram do Gdańska, na czarną godzinę 🙂 Być może to, iż mam dostęp do najwspanialszych pierogów na świecie, powstrzymywało mnie przed zrobieniem własnych, ale w końcu nadeszła ta chwila i jakiś czas temu popełniłam własne pierogi – może nie były urodziwe (muszę popracować nad techniką ich lepienia), ale były pyszne! Polecam 🙂

Pierogi ze szpinakiem i fetą

(około 20 sztuk)

Ciasto:

  • 300 g maki
  • 200 ml gorącej wody

Farsz:

  • 450 g szpinaku
  • 1 kostka fety
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka mąki

Z mąki i wody zagnieść elastyczne ciasto i zostawić w misce przykrytej ściereczką.

Rozmrożony szpinak odcisnąć z wody i wrzucić na patelnię (lub gdy jest zamrożony, wrzucić go na patelnię i dusić tak długo, aż większość wody odparuje). Dusić razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać pokruszoną fetę i łyżkę mąki (jeśli farsz jest za rzadki). Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto cienko rozwałkować i wycinać szklanką koła. Na środek kółek ciasta układać farsz (nie za dużo, bo pierogi nie będą się lepić i rozpadną się podczas gotowania) i zlepiać brzegi, formując pierogi. Gotować je w osolonej wodzie z odrobiną oleju przez około 5 minut, często mieszając.

Pierogi podawać z kwaśną śmietaną i odrobiną masła.

DSC_7079

Tagged , , , , , ,

0 thoughts on “Pierogi ze szpinakiem i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.