Przeskocz do treści

Cannelloni ze szpinakiem

Jedno z moich ulubionych połączeń - szpinak, sos pomidorowy i mozzarella, nie tylko dla wielbicieli włoskiej kuchni 🙂 Może nie jest to najbardziej urodziwe danie, ale smakuje wyśmienicie. Polecam!

Cannelloni ze szpinakiem
(3-4 porcje)

  • ok. 16 rurek makaronu typu cannelloni
  • 800 g pomidorów w puszce (2 puszki)
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 kostka sera typu feta
  • 450 g szpinaku
  • ok. 200 g startej mozzarelli

Szpinak rozmrozić na patelni, dodać 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, doprawić solą i pieprzem. Do szpinaku dodać pokruszoną fetę i wymieszać.

W garnku wymieszać pokrojone pomidory (razem z sokiem), pozostały czosnek i gotować około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Blaszkę prostokątną lub formę żaroodporną wyłożyć papierem do pieczenia (zapobiegnie to przywieraniu). Makaron nadziewać masą szpinakową i układać w formie. Zalać sosem pomidorowym (tak by przykrył makaron - dzięki temu zmięknie on podczas pieczenia). Posypać startą mozzarellą i piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

DSC_4022

5 thoughts on “Cannelloni ze szpinakiem

  1. mojamalakuchnia.wordpress.com

    Robiłam to danie jakiś czas temu, ale z mięsem mielonym i muszę powiedzieć, że estetyka podanego przeze mnie cannelloni wołała o pomstę do nieba ; p cały makaron mi się porozwalał jak nadziewałam farszem. Za to Twoje, ze szpinakiem wygląda super! 🙂

    Odpowiedz
  2. Pingback: Tydzień bez kupowania – dzień I | Śliwkowska w kuchni

  3. Pingback: Tydzień bez kupowania – dzień I

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *