Cannelloni ze szpinakiem

Bez mięsa, Dania główne, Inne, Makaron

Jedno z moich ulubionych połączeń – szpinak, sos pomidorowy i mozzarella, nie tylko dla wielbicieli włoskiej kuchni 🙂 Może nie jest to najbardziej urodziwe danie, ale smakuje wyśmienicie. Polecam!

Cannelloni ze szpinakiem
(3-4 porcje)

  • ok. 16 rurek makaronu typu cannelloni
  • 800 g pomidorów w puszce (2 puszki)
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 kostka sera typu feta
  • 450 g szpinaku
  • ok. 200 g startej mozzarelli

Szpinak rozmrozić na patelni, dodać 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, doprawić solą i pieprzem. Do szpinaku dodać pokruszoną fetę i wymieszać.

W garnku wymieszać pokrojone pomidory (razem z sokiem), pozostały czosnek i gotować około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Blaszkę prostokątną lub formę żaroodporną wyłożyć papierem do pieczenia (zapobiegnie to przywieraniu). Makaron nadziewać masą szpinakową i układać w formie. Zalać sosem pomidorowym (tak by przykrył makaron – dzięki temu zmięknie on podczas pieczenia). Posypać startą mozzarellą i piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

DSC_4022

Tagged , , , , , ,

5 thoughts on “Cannelloni ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.