Tarta grzybowa

Bez mięsa, Dania główne, Wypieki wytrawne

Wrzesień to czas grzybobrania. Na grzybach nie byłam już dawno, więc w ostatnią niedzielę z chęcią wybrałam się z Tatą  i małą K. do lasu w poszukiwaniu prawdziwków, maślaków i podgrzybków. Już zapomniałam jak przyjemnie jest spacerować po lesie, wdychać wilgotny zapach mchu, patrzeć na liliowe wrzosy i znajdować brązowe kapelusze grzybów ukryte gdzieś w leśnym poszyciu. Zbiory, jak na dość krótki pobyt w lesie, były całkiem spore, więc część grzybów zamroziłam, a część posłużyła jako baza do grzybowej tarty.

 

Tarta grzybowa

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany (jogurtu)

Masa jajeczna:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • pieprz, sól
  • 2 szklanki grzybów leśnych (pokrojonych i ugotowanych)
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół
  • masło do podsmażenia

 

DSC_7389

 

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki. Ugotowane grzyby wrzucić na patelnię razem z posiekaną cebulą i masłem i smażyć kilka minut.  Jajka, śmietanę, sól i pieprz dokładnie wymieszać. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem (również boki). Ciasto podpiec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Na podpieczony spód wyłożyć grzyby i zalać masą jajeczną. Piec jeszcze około 45 minut, aż masa się zetnie o ciasto nabierze złocistego koloru.

 

DSC_7427

Tagged , , , ,

0 thoughts on “Tarta grzybowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *