Sernik czekoladowo – waniliowy

Ciasta, Czekolada, Desery, Serniki, Słodkości

Zimno, pada, przeziębienie zaczyna mnie pokonywać, a kaloryfer w moim pokoju postanowił nie grzać. Popołudnia spędzam więc pod kocem, z kubkiem gorącej herbaty i kilogramem tabletek na przeziębienie w garści. No i ostatnio mam okazję piec bardzo dużo słodkości. Na przykład jeden z najlepszych serników jakie jadłam – kremowy, ciężki, na zmianę czekoladowy i waniliowy. Dla wielbicieli czekolady, dla łasuchów, na leczenie złamanego serca, na radości, na smutki. Zawsze i wszędzie 🙂

Sernik waniliowo – czekoladowy

(tortownica 24 cm)

  • 1 kg twarogu (najlepiej z wiaderka)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 12-16 biszkoptów na spód
  • 100 g czekolady na polewę

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.  Twaróg zmiksować z cukrem, esencją i cukrem waniliowym, dodać budyń. Jajka miksować około minutę, dodać do masy serowej, ponownie zmiksować. Masę serową podzielić na dwie części- do jednej dodać kakao i rozpuszczoną czekoladę, dokładnie zmiksować.

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia (położyć papier na spodzie, nałożyć obręcz formy i zamknąć, a odstający papier odciąć), boki formy wysmarować masłem, na dno ułożyć biszkopty. Łyżką nakładać porcje masy, na zmianę waniliowej i czekoladowej, by powstały łaty. Sernik piec około 60 minut w temperaturze 180°C. Studzić najpierw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (zapobiegnie to opadnięciu sernika), po około godzinie można go wyjąć. Po całkowitym ostudzeniu polać sernik stopioną czekoladą i  włożyć do lodówki.

DSC_7274

Tagged , , , , , , ,

0 thoughts on “Sernik czekoladowo – waniliowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.