Przeskocz do treści

Jeden przepis, trzy babeczki

Ostatnio mam okazję piec hurtowe ilości babeczek - zaczęło się od pewnego prezentu urodzinowego, potem było Jesienne Śniadanie, a dzisiaj przede mną kolejne wyzwanie- upieczenie babeczek na oficjalne spotkanie w pracy. Przy takich okazjach zawsze słyszę dwa pytania:

a. Czy Ci się chce tyle piec?

b. To na pewno musi dużo kosztować, prawda?

Nieodmiennie odpowiadam, że:

a. owszem, chce mi się piec babeczki, bo jest to proste, łatwe i przyjemne i

b. że wcale dużo nie kosztuje - gdy patrzę na ceny muffinów w kawiarniach to aż mnie skręca...

O wiele bardziej opłaca się kupić foremki i papilotki (moje ulubione są tu) i nauczyć się piec w domu. Wierzcie mi, moje babeczki (szczególnie czekoladowe) zbierają wiele pozytywnych recenzji 🙂 Tak więc ja udaję się do kuchni by upiec kolejną partię babeczek a Was zachęcam do rozpoczęcia przygody z pieczeniem 🙂

Babeczki (baza)

(ok. 12 sztuk)

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju

W jednej misce wymieszać suche, a w drugiej mokre składniki. Połączyć zawartość obu misek.

I. Babeczki czekoladowe z bezami

  • baza
  • 100 g czekolady mlecznej
  • pokruszone bezy (kilka sztuk)
  • 2 łyżki kakao

Do bazowej masy dodać stopioną (w kąpieli wodnej) czekoladę, kakao i pokruszone bezy, wymieszać. Masę przełożyć do foremek wysmarowanych masłem lub wyłożonych papilotkami. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut.

 

DSC_7297

II. Babeczki cynamonowe z gruszką

  • baza
  • 1 duża lub 2 małe gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ewentualnie pokruszone ciasteczka korzenne na posypkę

Gruszkę umyć, obrać i pozbawić gniazda nasiennego. Do bazowej masy dodać cynamon i pokrojoną w kostkę gruszkę , wymieszać. Masę przełożyć do foremek wysmarowanych masłem lub wyłożonych papilotkami. Można posypać babeczki pokruszonym ciastkami korzennymi. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut.

 

DSC_7323

III. Babeczki bananowe z białą czekoladą

  • baza
  • 1 średni banan
  • 100 g czekolady białej

Banana i białą czekoladę pokroić na kawałki. Do bazowego ciasta dodać banana i czekoladę, wymieszać. Masę przełożyć do foremek wysmarowanych masłem lub wyłożonych papilotkami. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut.

 

DSC_7335

0 thoughts on “Jeden przepis, trzy babeczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *