Winogornowe wspomnienie lata

Przetwory

W zapomnienie odeszły ciepłe wieczory i rześkie letnie poranki. Złotej polskiej jesieni w tym roku nie było, a październik powitał mnie minusową temperaturą i szronem na trawniku. Pocieszam się więc ciepłą herbatą z sokiem winogronowym z moich ulubionych winogron z ogródka Mamy, siedząc pod kocem i z górą książek kucharskich obok. Oby do wiosny… 🙂

Sok z winogron

(ok. 1 l soku)

  • ok. 2 1/2 – 3 kg czerwonych winogron
  • 250-300 g cukru
  • 1/2 l wody

Winogrona umyć, oderwać od gałązek i wrzucić do garnka. Dodać wodę, zagotować. W trakcie gotowania rozgniatać winogrona drewnianą łyżką, by puściły jak najwięcej soku. Gotować około godzinę by woda odparowała, na końcu dodać cukier, wymieszać by dokładnie się rozpuścił. Sok z owocami przelać przez sitko i dokładnie przetrzeć. Gorący sok przelać do szklanej butelki o pojemności 1l lub kilku mniejszych, dokładnie zakręcić. By przedłużyć trwałość soku można go spasteryzować (w garnku zalać butelki gorącą wodą i gotować około 15-20 minut, obrócić zakrętką na dół i poczekać aż ostygną).

 

DSC_7490

Tagged , , , , , ,

0 thoughts on “Winogornowe wspomnienie lata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.