Przeskocz do treści

Zaległe przepisy II: Ciasto czekoladowe z tahini

Ciasto, które piekłam w styczniu w pewien wyjątkowo mroźny i śnieżny dzień. Na jesienne dni również się nadaje 🙂 Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi.

Ciasto czekoladowe z tahini

(porcja na mniejszą blaszkę)

  • 150 g tahini*
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady na polewę

* pasta na bazie nasion sezamu

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, Wymieszać tahini z mlekiem i jajkiem, dodać cukier. Dodać ostudzoną czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Ciasto piec około 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzone ciasto polać roztopioną czekoladą. Najlepiej smakuje podawane z lodami waniliowymi.

DSC_9146

0 thoughts on “Zaległe przepisy II: Ciasto czekoladowe z tahini

  1. Karolina S.

    Wczoraj wypróbowałam ten przepis. Rewelacja! Ciasto pyszne, wspaniale się czuje w towarzystwie bitej śmietany. Dzisiaj mam gości, zaprosiłam ich, żeby czym prędzej zjedli to cudo... Bo inaczej sama bym wszystko wrąbała! 🙂

    Odpowiedz
  2. wirika

    Efekt końcowy ma zupełnie losową konsystencję (od gęstego betonu do bardzo puszystego ciasta), ale smak zawsze jest taki sam - wspaniały. Dziękuję.

    Odpowiedz
    1. Martyna

      Ja piekłam to ciasto kilka razy i rzeczywiście też wychodziło różnie - może to kwestia tahini? 🙂
      Bardzo się cieszę, że jednak efekt końcowy jest super 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *