Warsztaty Z.S.R.R. z Marchewka: Rewolucja

Inne

Piątkowe późne popołudnie (4 października) spędziłam na warsztacie na temat zdrowego odżywiania prowadzonym przez panią Małgosię Meller z Marchewka: Rewolucja (www i FB). Warsztat miał bardzo tajemniczą nazwę: Z.S.R.R. Co kryje się pod tym skrótem?

Zrównoważone

Sezonowe

Regionalne

Regularne

  • Zrównoważone, czyli jak najmniej przetworzone. Pani Małgosia opowiedziała nam na temat nowoczesnych metod produkcji żywności, przestrzegła nas przed oszukującymi nas na każdym kroku producentami (czytajcie uważnie ulotki, bo „Śmietankowe stołowe” wcale nie oznacza, że jest to masło, a ” Łąkowe” nie musi być mlekiem), a także opowiedziała nam między innymi o naturalnych słodzikach i olejach.
  • Sezonowe – dowiedziałyśmy się, że w Polsce mamy sześć pór roku, w których mamy dostęp do różnych produktów sezonowych (zgodnie z ich naturalnym procesem wegetacyjnym):

– przedwiośnie (przełom II/ III i pocz. IV)

– wiosna (np. rośliny dziko rosnące: pokrzywa, krwawnik, mlecz, a także tzw. nowalijki – rzodkiewka, szczypiorek)

– lato (truskawka, porzeczki, wiśnie, czereśnie, młode marchewki)

– babie lato (2 poł. VIII – pocz. IX, koniec sierpnia – pomidor)

– jesień (warzywa korzeniowe, jabłka, gruszki)

– zima (przetwory z owoców i warzyw zgromadzonych wcześniej).

  • Regionalne – im krótszą drogę przebędą produkty spożywcze na nasz stół, tym lepiej. Przy okazji podam niektóre przydatne adresy dla mieszkańców Gdańska i nie tylko (dzięki uprzejmości pani Gosi):

1. OGRODNICTWO LAWENDA – czyli zioła od Pani Zosi Zienkiewicz. Plantacja znajduje się  Oruni. Pani Zosia ma baaardzo bogaty asortyment i ciekawe gatunki ziół.
tel. 501 333 409, ziola-lawenda.pl

2. KOZIE SERY – czyli Kaszubska Koza
tel. 533 495 488, mail. honoratass@wp.pl

3. SWOJSKA SZAFARKA – czyli Żuławski Olej Rzepakowy (olej ma tytuł dziedzictwa kulinarnego Pomorza), również jaja od zielononóżki i skarby w słoikach. Producent M.I.K. Irena Janczukowicz-Kosewska, Staropolska 16, 80-180 Kowale 47, gmina Kolbudy, tel/fax 58 309-97-87

4. SZTUKA SZAMANIA Domowe przetwory w różnej wersji, ciekawej aranżacji. mail:mazuth@op.pl

5. DOBRZE WYPIECZONE – czyli chleby na zakwasie. Katarzyna Krawczyk-Ziętarska Pl. Artemidy 1/3A, 80-180 Kowale, tel. 601 150 318, mail: kasia@dobrzewypieczone.pl

6. CHLEB na zakwasie – Chleb na naturalnym zakwasie: pszenny, żytni, pszenno-żytni ( do nabycia w sklepie Bio Fit i Żółtym Cesarzu). Jacek Malczewski tel: 888 761 167

7. FuKAFE – Wegańskie ciasta i ciasteczka domowej roboty. fuka@fukafe.pl, tel. 668 416 353

W INTERNECIE:

1. EKOLOGICZNE ZIARNA ZBÓŻ, MĄKA, MAKARON OD PANA BABALSKIEGO Polecam wspólne ze znajomymi zbiorowe zakupy np. worek mąki czy zboża. Dobre ceny !!! Wysyłka kurierem.bio@biobabalscy.pl ,Pokrzydowo 99, 87-312 POKRZYDOWO, tel.: 56 498-59-77

2. ZAKŁAD MLECZARSKI ŚNIEŻKA Dobrej jakości nabiał. Bardzo dobre i tanie masło osełkowe 1 kg za 20 zł. Dostawa do Gdańska (wybrane punktu odbioru) przy minimalnym zamówieniu o wartości 20 zł – koszt dostawy 2 zł, powyżej 70 zł – dostawa gratis.  Tel. 691 420546

3. www.evergreen.pl – dużo tanich produktów ekologicznych czeskich firm

4. www.tobio.pl –  szeroki wybór produktów zbożowych

5. www.niro-bio.pl – owies bełzuskowy na płatki, szeroka gama pełnoziarnistych makaronów

6. sklep.ateraz.pl – szeroki wybór ciekawych suplementów i ziół. Odbiór osobisty siedzibie sklepu w Gdańsku.

  • Regularne – dowiedziałyśmy się o zegarze narządów i o tym jak bardzo nasz żołądek lubi rutynę 😉

Szczerze polecam warsztaty organizowane przez panią Gosię – także te o pieczeniu chleba na zakwasie 🙂

A na koniec jeszcze trochę zdjęć:

owoce(oberżyny, owoce pigwowca i pigwy)

boćwina(boćwina i jarmuż)

zboża(zboża)

wykład

morele(naturalnie suszone morele)

herba(napar z ziół)

DSC_7582(chleb na zakwasie, topinambur, skorzonera i inne wspaniałości)

Tagged , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.