Cukinia w roli głównej: placki i babeczki

Babeczki, muffinki, Bez mięsa, Śniadania, Wypieki wytrawne

Moje uwielbienie do cukinii trwa już dość długo i nie chce mi się wierzyć, że kiedyś nie cierpiałam tego warzywa. Cukinię używam do różnych dań – robię potrawkę z cukinii, faszeruję ją mięsem mielonym (tak jak tego kabaczka), robię tartę.  Dzisiaj przedstawiam dwie kolejne propozycję na dania, w których cukinia gra główną rolę: placki i babeczki. Smacznego 🙂

 

Placki z cukinii w sosie bazyliowym

(3-4 porcje)

Placki:

  • ok. 600 g cukinii
  • 2 jajka
  • ok. 4 czubate łyżki mąki
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

Sos bazyliowy:

  • pół pęczka bazylii
  • kubeczek jogurtu typu greckiego
  • sól, pieprz

Cukinię umyć, usunąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody. Do startej cukinii dodać jajka, przyprawy i mąkę (tyle, by placki nie rozpadały się w trakcie smażenia). Masę nakładać na rozgrzany na patelni olej i smażyć na złoto z obu stron.

Bazylię umyć, zmiksować blenderem na gładką masę. Do bazylii dodać jogurt, pieprz i sól i wymieszać. Placki podawać na ciepło, polane sosem bazyliowym.

 

DSC_7285

 

Babeczki z fetą i cukinią

(6 dużych lub 12 małych)

  • 1/2 kostki fety
  • 1 mała cukinia
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju

Cukinię umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i poddusić na niewielkiej ilości oleju (dodając odrobinę wody), by zmiękła. Fetę pokroić w kostkę. W jednej misce wymieszać mokre, a w drugiej suche składniki. Połączyć zawartość obu misek, dodać cukinię i fetę, wymieszać. Nakładać masę do foremek wysmarowanych masłem. Babeczki piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

 

DSC_7531

 

Tagged , , , , , , , ,

0 thoughts on “Cukinia w roli głównej: placki i babeczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *