Przeskocz do treści

Naleśniki wytrawne z kurczakiem

Inspiracją do tego dania była moja ulubiona sałatka, robiona przez moją Mamę. Połączenie marchewki, kurczaka i soku z cytryny jest zaskakujące i bardzo uzależniające. Słodko - kwaśny smak świetnie łączy się z delikatnymi naleśnikami i sosem beszamelowym. Doskonałe danie na obiad lub na kolację 🙂

Wytrawne naleśniki z kurczakiem

(około 10 sztuk)

Ciasto naleśnikowe:

  •     2 jajka
  •     2 szklanki mąki
  •     1,5-2 szklanki mleka
  •     szczypta soli
  •     olej do smażenia

Nadzienie:

  • około 500 g piersi z kurczaka
  • 3 większe marchewki
  • sok z około 1/2 cytryny
  • pieprz, sól
  • odrobina oliwy/ oleju

Sos beszamelowy:

  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz, sól

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i usmażyć około 10 naleśników na niewielkiej ilości oleju.

Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Marchewki i kurczaka przełożyć do garnka, dodać odrobinę oliwy, oleju i dusić do miękkości. Doprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

Wszystkie składniki na sos beszamelowy odmierzyć wcześniej. W rondlu stopić masło, dodać mąkę, po czym, cały czas mieszając (by nie dopuścić do powstania grudek), dodawać mleko. Gotować aż do zgęstnienia, mieszając bez przerwy. Na końcu dodać sok z cytryny i przyprawy.

Nadzienie nakładać na naleśniki, które należy ciasno zwinąć w rulon. Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym/ blaszce wysmarowanej tłuszczem, polać sosem beszamelowym i zapiekać około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

DSC_7247

0 thoughts on “Naleśniki wytrawne z kurczakiem

  1. Pingback: Śniadaniowe puszyste naleśniki | Śliwkowska w kuchni

  2. Pingback: Naleśnikowy wtorek | Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *