Babeczki jabłkowe z kruszonką

Babeczki, muffinki, Ciasta z owocami, Słodkości

Jesienne wieczory często spędzam pod kocem, z kubkiem herbaty, przeglądając książki kucharskie. Wśród setek przepisów szukam inspiracji, nowych połączeń smakowych i pomysłów na obiady i wypieki. Te babeczki powstały, gdy nie miałam czasu czekać aż wyrośnie ciasto drożdżowe, a ochota na kruszonkę była przeogromna 🙂 Robi się je błyskawicznie, a potem można delektować się delikatnie kwaskowym smakiem jabłek i chrupiącą słodyczą kruszonki w długie jesienne wieczory…

Babeczki jabłkowe z kruszonką

(12 sztuk)

Ciasto:

  •     1 1/2 szklanki mąki
  •     1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     1 opakowanie cukru waniliowego
  •     1/2 szklanki cukru
  •     1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  •     2 jajka
  •     1/3 szklanki oleju
  •     1-2 łyżki mleka (gdyby ciasto było za gęste)
  • 1 duże jabłko (np. reneta)
  • łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Kruszonka:

  •     1 łyżka masła
  •     2 łyżki mąki
  •     2 łyżki cukru

W jednej misce wymieszać mokre, a w drugiej suche składniki. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Z masła, mąki i cukru zrobić kruszonkę, rozcierając składniki palcami (dość szybko, by masło się nie roztopiło). Wymieszać w misce mokre i suche slkłądniki razem z pokrojonym jabłkiem. Natłuszczone foremki napełniać masą, wierzch posypując kruszonką. Babeczki piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

 

DSC_8106

Tagged , , , , , , , ,

0 thoughts on “Babeczki jabłkowe z kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.