Przeskocz do treści

Ciasto cytrynowo – jabłkowe

Czasami wsiadam do pociągu i "uciekam" z wielkiego miasta. Odpoczywam w miejscu, gdzie nie ma korków, hałasu karetek jadących na sygnale, gdzie ludzie się nie spieszą, a o poranku budzi mnie pianie koguta. Wokół tylko przyroda - drzewa, z których opadły prawie wszystkie liście, mokra od mgły trawa i zapach mokrej ziemi. Wieczorem siedzę z kubkiem kawy pod kocem i czytam książki z dzieciństwa. Piekę ciasta, na przykład wilgotne ciasto z jabłkami i nutą cytryny, i cienką warstwą cukru pudru na wierzchu.

Ciasto cytrynowo - jabłkowe

(forma ok. 22 cm)

  • 250 g mąki
  • 150-200 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 1 mały kubeczek śmietany 12%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 średnie jabłka
  • cukier puder do posypania

Masło stopić w rondelku i ostudzić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce lub pokroić na małe kawałki. Cytrynę wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z jej połówki. Sok dodać do jabłek, by nie ściemniały W misce wymieszać wszystkie składniki na ciasto, na końcu dodać jabłka i skórkę cytrynową i jeszcze raz wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 45-50 minut. Po ostudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

DSC_8311

0 thoughts on “Ciasto cytrynowo – jabłkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *