Przeskocz do treści

Zaległy przepis: Babeczki z masą krówkową

Są pewne przepisy, które wykorzystuję często, ale z jakichś powodów nie znajdują się na blogu. Babeczki z masą krówkową robiłam kilkukrotnie i za każdym razem zapominałam je opublikować 🙂 Teraz mają swoje pięć minut 🙂 Różnica między zdjęciami wynika z tego, że w pierwszym przypadku najpierw napełniłam foremki ciastem do połowy, potem położyłam masę krówkową i przykryłam kolejną porcją ciasta. W drugim przypadku masę krówkową położyłam na wierzchu masy. Miłego weekendu!

Babeczki z masą krówkową

(12 sztuk)

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 12 łyżeczek masy krówkowej

DSC_7642

W jednej misce wymieszać łyżką suche, w drugiej mokre składniki (masa nie musi być całkowicie jednolita). Do foremek wysmarowanych masłem nakładać masę i po jednej łyżeczce masy krówkowej. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 minut.

DSC_9705

0 thoughts on “Zaległy przepis: Babeczki z masą krówkową

  1. adrastea

    Wszytko fajnie ale przepis dla takich żółtodziobów jak ja bardzo nieprecyzyjny 🙁 Mieszamy te suche i mokre składniki (ale jak? mikserem?) i potem łączymy razem? (miksujemy)? Bo z przepisu w sumie nic nie wynika a bardzo chciałabym wypróbowac 😛

    Odpowiedz
    1. Martyna

      Masę na babeczki mieszamy łyżką (po zmiksowaniu nie będą tak puszyste) - masa nie musi być jednolita. Bardzo dziękuję za komentarz, zaraz dopisze do przepisu odpowiednie dane 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  2. adrastea

    Dziękuję za tak szybką odpowiedź 😀 Pytam bo moja przygoda z pieczeniem dopiero się zaczyna i się zastanawiałam właśnie czy jest różnica pomiędzy takim zwykłym mieszaniem a miksowaniem 🙂 Dziękuję jeszcze raz 😀 Fajny blog kulinarny ^^

    Odpowiedz
    1. Martyna

      Życzę w takim razie powodzenia - pieczenie to fajna sprawa 🙂 Bardzo dziękuję 🙂 Postaram się bardziej zwracać uwagę na szczegóły w przepisach - zapraszam częściej 🙂

      Odpowiedz
  3. Iwona

    Jedna szklanka mąki to 125 gram! Więc 1 i 1/2 nie daje okolo 300 gram ale okolo 190! Sama sie zastanawiałam bo ciasto wyszlo zdecydowanie za rzadkie! Proponuje podawać precyzyjnie przepisy! Waga kuchenna do specjalnie drogich nie należy a w pieczeniu proporcje są najważniejsze. Moje muffiny wylądowały w koszu!!!

    Odpowiedz
    1. Martyna

      Bardzo mi przykro, że muffiny nie wyszły.
      Używam szklanki, która mieści około 200 g mąki, stąd podałam 300 g w komentarzu pod postem.
      Postaram się dodawać bardziej precyzyjne proporcje, jednak zawsze piekę muffiny używając do odmierzania wagi szklanki, nie wagi (jak widać inni czytelnicy również) i nie ma z nimi problemu. Jeśli ciasto jest za rzadkie można przecież dodać mąki i następnym razem powstrzymać się od złośliwych komentarzy - wagę mam w swojej kuchni 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *