Przeskocz do treści

Bananowo – czekoladowy sernik na zimno

Nie przepadałam za sernikami na zimno do momentu, gdy odkryłam istnienie czekoladowego sernika na zimno. Ostatnio wpadłam na pomysł wykorzystania klasycznego połączenia bananów i czekolady i powstał czekoladowo - bananowy sernik na zimno 🙂 Prezentuje się i smakuje wspaniale, sprawdza się zarówno na przyjęciach, jak i w ramach lekarstwa na jesienną chandrę 🙂 Polecam!

Bananowo - czekoladowy sernik na zimno

(tortownica ok. 22 cm)

  • 800 g serka homogenizowanego (np. waniliowego)
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 100 g czekolady
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilkanaście biszkoptów na spód (można pominąć)
  • do ozdoby : stopiona czekolada, pralinki

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Banany obrać ze skórki i zmiksować na gładką masę. Do bananów dodać serek, cukier waniliowy, kakao i całość zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, ponownie miksując. Formę wyłożyć folią spożywczą (ja wyłożyłam jedynie spód), na spodzie poukładać biszkopty, a na nie wylać czekoladowo - bananową masę. Wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, by masa stężała. Sernik można ozdobić stopioną czekoladą i pralinkami.

 

DSC_8137

0 thoughts on “Bananowo – czekoladowy sernik na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *