Piernikowe tiramisu

Bez pieczenia, Słodkości

Tiramisu. Delikatny krem, biszkopty z nutą likieru orzechowego i piernikowo- kakaowy wierzch. Deser na rozpoczęcie weekendu. Na wieczór z muzyką w tle i ulubioną lekturą. Na wieczór, gdy za oknem zimny wiatr i ciemność. Na wieczór, gdy odpoczywa się po ciężkim tygodniu. Na wieczór, gdy nic nie muszę, a wszystko mogę. Miłej soboty i niedzieli 🙂

Piernikowe tiramisu

(2 porcje)

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Do nasączenia biszkoptów:

  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki likieru orzechowego (lub innego)
  • ok. 150 ml mocnej kawy

Dodatkowo:

  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika (ewentualnie cynamonu)
  • kilkanaście biszkoptów

Zaparzyć kawę, wymieszać z cukrem waniliowym, ostudzić i dodać alkohol. Kakao wymieszać z przyprawą do piernika. Zmiksować śmietankę na sztywno, na końcu dodając cukier puder. Ubitą śmietankę wymieszać z serkiem mascarpone. Maczać biszkopty w kawie i układać warstwy w filiżankach lub szklankach – biszkopty, krem, proszek kakaowo – piernikowy. Ostatnią warstwą powinien być krem. Deser schłodzić przez minimum godzinę w lodówce. Przed podaniem posypać wierzch warstwą kakao.

DSC_8507

Tagged , , , , , ,

2 thoughts on “Piernikowe tiramisu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.