Przeskocz do treści

Pierniczki na Boże Narodzenie

Do Świąt Bożego Narodzenia pozostał miesiąc - to idealna pora na upieczenie pierniczków, które po ostudzeniu twardnieją, lecz po pewnym czasie ponownie robią się miękkie (wystarczy je umieścić w zamykanym pojemniku żeby zmiękły do Świąt).

Pierniczki

(bez jajek; około 40-50 sztuk, w zależności od wielkości foremek)

  • 500 g mąki
  • 1/2 szklanki miodu
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Do rondelka włożyć masło, miód, cukier, aromat waniliowy i przyprawy- podgrzać aż do rozpuszczenia składników (nie gotować!). Masę pozostawić do wystygnięcia. Ostudzoną masę miodową dodać do mąki i proszku do pieczenia i mleka. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wałkować (niezbyt cienko) i wykrawać foremkami pierniki.  Pierniki piec ok. 7-12 min (w zależności od grubości ciasta) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone i ostudzone pierniczki można ozdobić według uznania (por. przepis na lukier do pierniczków z zeszłego roku).

 

DSC_8478

5 thoughts on “Pierniczki na Boże Narodzenie

  1. historyczna

    A który z przepisów bardziej poleca Śliwkowska? Ten czy zeszłoroczny?
    Jutro zabieram się do pieczenia-zeszłoroczny wypróbowałam, więc chyba teraz czas na dzisiejszy 😉

    Odpowiedz
    1. Martyna

      Im wcześniej tym lepiej - zdążą zmięknąć przed Świętami 🙂 Ja swoje robiłam pod koniec listopada, ale teraz również jest dobry moment 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  2. Pingback: Piernik świąteczny z konfiturą śliwkową – Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *