Przeskocz do treści

Śniadaniowe puszyste naleśniki

Naleśniki na słodko to jedno z moich ulubionych dań. Przepadam zarówno za cieniutkimi jak pergamin naleśnikami z konfiturą truskawkową, jak i za puszystymi i grubymi naleśnikami jedzonymi na śniadanie. I choć wersja wytrawna naleśników (na przykład ta, lub ta, lub ta) jest również kusząca, to słodkie naleśniki są bezkonkurencyjne 🙂 Polecam - szczególnie na leniwe weekendowe śniadania 🙂

 

Pancakes z masłem orzechowym i bananami

(około 8 sztuk)

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 banany
  • masło orzechowe
  • olej do smażenia

W misce zmiksować jajko, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i cukier. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni (nie wlewając ciasta na całą patelnię - mają być mniejsze od standardowych naleśników). Przed zjedzeniem naleśnik należy posmarować masłem orzechowym i ułożyć na nim plasterki banana. Doskonale smakują również z konfiturą, jogurtem lub na przykład posypane cukrem pudrem.

 

DSC_8600

0 thoughts on “Śniadaniowe puszyste naleśniki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *