Cynamonowe babeczki z powidłami śliwkowymi

Babeczki, muffinki, Słodkości

To jeden z tych dni gdy jedynym słusznym wyjściem jest zakopać się pod kołdrą i zasnąć. Poziom negatywnych emocji sięgnął zenitu, ilość złych wiadomości przekroczyła wszelkie normy, a nieuprzejmość ludzi przytłoczyła mnie całkowicie. Mam nadzieję, że grudzień przyniesie lepszy nastrój, zarówno mi, jak i otaczającym mnie ludziom, problemy same się rozwiążą. Spadnie śnieg, a mróz zamrozi wszelkie pozostałości smutnego i nerwowego listopada. Trzymajcie się ciepło i miłego wieczoru Wam życzę 🙂

Cynamonowe babeczki z powidłami śliwkowymi

(ok. 12 sztuk)

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 12 łyżeczek powideł śliwkowych

W jednej misce połączyć suche, a w drugiej mokre składniki. Wymieszać zawartość obu misek (ciasto będzie dość gęste – ewentualnie można dodać odrobinę mleka). Do natłuszczonych masłem lub wyłożonych papilotkami foremek wkładać po łyżce masy, potem po łyżeczce powideł śliwkowych, na koniec przykrywając resztą masy. Babeczki piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

DSC_8551

Tagged , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.