Zapomniane śledzie w śmietanie

Dania główne, Ryby

W pamięci mam wiele smaków z rodzinnego domu. Wiele z nich do dzisiaj przypomina mi moja mama, gdy wracam do domu. Gotując popisowe potrawy Mamy u siebie wystawiam się na ocenę mojego brata, który doskonale pamięta smaki tych dań i bywa największym kulinarnym krytykiem. Dlatego gdy usłyszałam: „Te śledzie smakują jak u mamy!”, wiedziałam, że udało mi się osiągnąć kulinarny sukces 🙂

Śledzie w śmietanie

(4 porcje)

  • 2 opakowania śledzi a la Matias (około 400 g)
  • 1 średnie jabłko
  • 1 większa cebula
  • 2 duże kubki śmietany 12% (lub śmietana pół na pół z jogurtem naturalnym)
  • pieprz, sól
  • 1 1/2 kg ziemniaków

Śledzie pokroić na kawałki (jeśli śledzie są bardzo słone należy je przedtem wymoczyć w wodzie przez przynajmniej godzinę). Cebulę i jabłko obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski wlać śmietanę, dodać pokrojone śledzie, starte jabłko i posiekaną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Śledzie w śmietanie wstawić do lodówki. Ziemniaki można przygotować na dwa sposoby: w mundurkach lub obrać i ugotować do miękkości. Śledzie podawać z ziemniakami.

DSC_8684

Tagged , , , , , ,

0 thoughts on “Zapomniane śledzie w śmietanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *