Piernik przekładany, Mikołajki i kalendarz adwentowy

Boże Narodzenie, Desery, Słodkości

Mikołaj przychodził zawsze pod osłoną nocy, gdy, mimo usilnych prób wytrwania, zasypiałam 5 grudnia, bo rodzice powtarzali: „Jak nie zaśniesz to nie przyjdzie!” Zostawiał dla mnie i mojego brata prezenty przy drzwiach naszych pokoi (Mamo, Tato – podpowiedzcie czy wystawialiśmy buty przed drzwi?). Zawsze się zastanawiałam jak znajduje czas w przedświątecznej gorączce, by w swoje imieniny obdarować nas prezentami.

W tym roku nie było prezentów 6 grudnia o poranku, była za to kolejna czekoladka z kalendarza adwentowego (tak, zjadam grzecznie po jednej czekoladce dziennie) i  „All I want for Christmas is you” Mariah Carey 🙂 Miłych Mikołajek Państwu życzę 🙂

Piernik przekładany

(okrągła blaszka 22 cm)

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • słoik dżemu (u mnie domowej roboty jeżynowy, ale pasują również powidła śliwkowe, dżem truskawkowy, morelowy, wiśniowy itp.)
  • 200 g czekolady (po 100 g gorzkiej i mlecznej)

W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Do rondelka włożyć miód, masło, kakao, przyprawę do piernika i cynamon. Podgrzać aż do rozpuszczenia składników i powstania jednolitej masy (nie gotować), ostudzić. Płyn wlać do miski z mąką, dodać jajka i mleko i zmiksować. Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy i piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (w połowie pieczenia dobrze jest lekko naciąć wierzch ciasta by się równomiernie upiekło). Piernik ostudzić, przekroić na 3 blaty. Na talerzu ułożyć blat ciasta, posmarować go dżemem, ułożyć na nim drugi blat, znów dżem i na wierzchu ułożyć trzeci blat. Całość polać stopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Ozdobić według uznania.

DSC_8729

Tagged , , , , , ,

7 thoughts on “Piernik przekładany, Mikołajki i kalendarz adwentowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.