Przeskocz do treści

Czekoladowe pierniczki

W ten weekend było spotkanie z rodziną, kupowanie prezentów, wizyta w sklepie na I. i przyniesienie do domu kolejnego białego talerza, kawa w Pikawie, wizyta na ulubionym targu, gdzie zamiast kwiatów kupiliśmy wianek bożonarodzeniowy, oglądanie świątecznych filmów, pieczenie i dekorowanie kolejnej porcji pierniczków, a także oglądanie śniegu padającego za oknem. Nowy tydzień i nowe wyzwania powitam jutro naładowana dość sporą dawką pozytywnej energii 🙂 Miłego tygodnia Państwu życzę!

Czekoladowe pierniczki

(duża porcja)

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka miodu
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki kakao

W rondelku roztopić masło, miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawy i kakao, podgrzewając aż składniki się rozpuszczą (nie gotować). Masę pozostawić do wystygnięcia.
Ostudzoną masę miodową dodać do mąki, jajek i proszku do pieczenia i mleka. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto cienko wałkować i wycinać foremkami pierniczki. Ciasteczka piec ok. 7-12 min (w zależności od grubości ciasta) w piekarniku nagrzanym do  180°C.
Ostudzone pierniczki ozdobić lukrem według uznania (przepis na lukier można znaleźć tu).

dsc_6464

 

0 thoughts on “Czekoladowe pierniczki

  1. Pingback: Grudniowe inspiracje | Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *