Przeskocz do treści

Sernik cynamonowy i urodziny bloga

Dzisiaj mija rok odkąd weszłam do wirtualnej kuchni. Był to dla mnie czas pełen kulinarnych wyzwań, a także okazji do nauczenia się nowych rzeczy. Dzięki prowadzeniu bloga poznałam wielu wspaniałych ludzi z pasją. I chociaż ten rok przyniósł mi również wiele zmian w życiu i nie mam już tyle czasu na zajmowanie się blogiem, to możecie być pewni, że Śliwkowska nadal będzie gotować i piec 🙂 Fajnie, że jesteście tu ze mną 🙂

Sernik cynamonowy z sosem czekoladowym

(forma 24 cm)

Sernik:

  • 1 kg twarogu (najlepiej z wiaderka)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 12-16 biszkoptów na spód

Sos czekoladowy:

  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 100 g czekolady mlecznej

Do rondelka wlać mleko, dodać kakao, cukier i połamaną czekoladę - podgrzewając doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia czekolady i jeszcze chwilę podgrzewać. Odstawić sos do ostudzenia (będzie na początku dość płynny, potem zgęstnieje). Twaróg zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym,  mąką i cynamonem. Jajka miksować około minutę, dodać do masy serowej, ponownie zmiksować.Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć mąką, na dno ułożyć biszkopty i wlać masę cynamonową. Sernik piec około 60 minut w temperaturze 170°C. Studzić najpierw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami  (zapobiegnie to opadnięciu sernika). Po całkowitym ostudzeniu polać sernik sosem czekoladowym i włożyć do lodówki, by sos stężał.

DSC_8877

5 thoughts on “Sernik cynamonowy i urodziny bloga

  1. Pingback: Babeczki z konfiturą pomarańczową i trzecie urodziny bloga | Śliwkowska w kuchni

  2. Pingback: Babeczki z konfiturą pomarańczową i trzecie urodziny bloga – Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *